Miks on kondipuljong tervislik?
Artikli koostas: Triin Terasmaa
Luid pikka aega keetes satub keeduvette palju toitaineid, luuüdis olevad komponendid, aitavad muuhulgas moodustada terveid vererakke ja toetada immuunsust. Seepärast soovitatakse kanapuljongit immuunsuse tõstjana.
6 PÕHJUST, MIKS
TARBIDA KONDIPULJONGIT
1. Aitab tervendada soolestikku
ning soodustab tervislikku seedimist. Kondipuljongis leiduv želatiin tõmbab ligi ja hoiab
vedelikke, sealhulgas seedemahlu, toetades seeläbi korralikku seedimist
2. Pidurdab viirusnakkuseid,
uuringus on leitud, et kanapuljongil on infektsiooni leevendavad omadused
3. Vähendab liigesevalu ja põletikku, tänu kondroitiinsulfaadile,
glükoosamiinile ja muudele keedetud kõhrest ekstraheeritud ühenditele. Aminohapetel, nagu
glütsiin, proliin ja arginiin, on kõikidel põletikuvastane toime.
4. Võitleb põletikuga: aminohapetel
nagu glütsiin, proliin ja arginiin on kõigil põletikuvastane toime. Glütsiinil on lisaks rahustav
toime, mis võib aidata paremini magada
5. Aitab kaasa tugevatele ja tervetele luudele! Sisaldab suures koguses
kaltsiumit, magneesiumit ja muid toitaineid, millel on oluline roll terve
luukoe moodustumisel
6. Aitab kaasa tervete juuste ja küünte kasvamisele, tänu puljongis sisalduvale
želatiinile
Kondipuljongi täpsem toitaineline koostis sõltub sellest, missuguse looma konte keedetakse, kuid üldiselt saab kõikidest loomaluudest palju mineraalaineid, mida vajame luude tugevdamiseks. Kalaluudest saab lisaks ka joodi, mida vajab kilpnääre. Kõõlustest ja sidemetest saab glükosamiini ja kondroitiini, mis aitavad toetada liigeste tervist. Luuüdi kindlustab meid vitamiinidega A ja K2, paljude mineraalainete (tsink, raud, boor, mangaan, seleen jt) ning polüküllastumata rasvhapetega (nn oomega3). Sidekoelistest osistest saame valku kollageeni, mis annab meile olulised funktsioonid soolestiku limaskesta kaitsmisel ja sooleseina läbilaskvuse vähendamisel. Kollageen muutub seedekulglas vett sidudes želatiiniks, aidates sel viisil soole limaskesta kaitsta ning toidul paremini soolt läbida.
Maitsev ja tervislik supp tuleb
kvaliteetsest puljongist!
KUIDAS KEETA KONDIPULJONGIT?
Kanapuljongiks sobib näiteks supikana, kondipuljongi valmistamiseks kasutata
kondiga liha või ainult konte, näiteks veise-, lamba- või vasikakonte. Just
vähese lihaga kontidest saab parima puljongi. Soovitatav on kasutada maheliha.
Kui talumehed müüvad liha, siis küsi ka juba tükkideks raiutud konte, sealt
saab pärast ka luuüdi välja võtta.
Valmis puljong kurna läbi sõela. Jahuta puljong ja pane külma, nüüd on seda hea säilitada portsjoniteks jaotatauna näiteks sügavkülmas. Kui kohe plaanis suppi edasi teha, siis ei pea vahepeal puljongit maha jahutama. Liha võid kasutada omal soovil. Kindlasti võta kontide seest välja väärtuslik luuüdi, mille võib toiduks kasutada või supile lisada.
Kui Sul on probleeme liigestega - siis on tähtis toitumisega toetada! Oled oodatud konsultatsioonile.
Allikad:
Soots, A. Toiduainete tervistav toime, 2019
Dr Mercola: https://recipes.mercola.com/bone-broth-recipe.aspx
https://www.healthline.com/nutrition/bone-broth
Kirjuta esimene kommentaar