Kroonilise põletiku puhul aitab õigesti toitumine

Kroonilised põletikud soodustavad mitmete haiguste ja ülekaalu teket. Loe lähemalt, mis põhjustab kroonilisi põletikke, millised on selle tunnused ja kuidas õige toitumisega ennast aidata.

Artikli koostas toitumisterapeut Jaanika Tapver

Mis on põletik?

Olemas on kahte tüüpi põletikke:
a) Akuutne põletik, mis tekib kiiresti ja kestab lühikest aega. Seda tüüpi põletik aitab taastada kehas vigastusele või haigusele eelnenud tavapärase seisundi.
b) Krooniline põletik on aeglasem ja vähem intensiivsem. Tavaliselt kestab see kauem kui kuus nädalat. See võib ilmneda ka siis, kui vigastusi pole ja see ei lõpe alati haiguse või vigastuse paranemisega. Krooniline põletik võib olla seotud autoimmuunsete häiretega, samuti olla põhjustatud ülekaalust või pidevast stressist.1 2

Ühest küljest on põletikud head, sest need võitlevad kehas infektsioonide, vigastuste ja haigustega. Kuid kroonilised ja pikaajalised põletikud põhjustavad erinevaid terviseprobleeme ja kehakaalu tõusu3.

Krooniline põletik võib olla kehas sageli ilma märgatavate sümptomiteta. Seda tüüpi põletik võib viia selliste haiguste tekkeni nagu diabeet, südamehaigused, rasvmaks ja vähk ning vähi korral soodustab metastaaside teket 4 5 6 7 8

Kroonilise põletiku sümptomid9

Üldised sümptomid:

  • valud kehas

  • pidev väsimus ja unetus

  • depressioon, ärevus ja muud meeleoluhäired

  • seedetrakti probleemid, näiteks kõhukinnisus, kõhulahtisus ja refluks

  • kaalutõus

  • sagedased infektsioonid

Sümptomid võivad varieeruda ka sõltuvalt haigusseisundist, millel on põletikuline komponent. Näiteks mõnede autoimmuunsete seisundite korral mõjutab põletik nahka, põhjustades lööbeid või erinevaid näärmeid, mis mõjutavad hormooni taset kehas. Reumatoidartriidi korral mõjutab põletik liigeseid, põhjustades liigesevalu, turseid, jäikust või liigesefunktsiooni kadumist, aga samuti väsimust, tuimust ja kipitust, piiratud liikumisulatust. Põletikulise soolehaiguse korral toimub põletik seedetraktis, põhjustades kõhulahtisust ja -valu, krampe ja puhitisi. Samuti kaalulangust, aneemiat ja veritsevaid haavandeid.

Mis põhjustab põletikke?9
Lisaks autoimmuunsetele seisunditele, ülekaalule ja pidevale stressile, võivad põletikke põhjustada ka istuv eluviis, teatud ravimid, oomega 6 ja oomega 3 rasvhapete tasakaalutus, samuti kõrge põletikulise indeksiga toiduained:

  • suhkur

  • rafineeritud süsivesikud

  • töödeldud lihatooted

  • transrasvad (osaliselt hüdrogeenitud taimsed rasvad)

Millised on põletikuvastased toidud?10

Lisa oma menüüsse järgmised põletikuvastased toidud

  • Köögiviljad, lehtviljad ja maitseürdid: eriti brokoli, paprika, tšilli, tumerohelised salatilehed, tüümian

  • Puuviljad ja marjad: eriti tugevavärvilised marjad nagu mustikad, kirsid, mustad sõstrad

  • Kõrge rasvasisaldusega viljad: avokaadod ja oliivid

  • Tervislikud rasvad: oliiviõli, kookosõli, kalaõli

  • Rasvased kalad: lõhe, sardiinid, heeringas, makrell ja anšoovised

  • Pähklid ja seemned: mandlid, sarapuupähklid, kreeka pähklid, chia-, kõrvitsa- ja kanepiseemned

  • Vürtsid: kurkum, kaneel

  • Roheline tee

  • Toorkakao, tume šokolaad

Põletikega aitavad võidelda antioksüdantsed vitamiinid ja mineraalained. Antioksüdantse toimega mineraalained on näiteks tsink ja seleen. Vitamiinidest aga A- (ja selle eelaine beeta-karoteen), E-, C- ja Q-vitamiin. Neid vitamiine ja mineraalaineid leidub järgmistes toiduainetes:

Vitamiin A: maks, täispiim, kalaõli ja –maks; kollased, rohelised ja oranžid köögiviljad ning puuviljad: porgand, maguskartul, talikõrvits, mango, kuivatatud aprikoosid, tšillipipar, lehtkapsas, spinat, petersell.
Vitamiin E: nisuiduõli, taimsed õlid, seemned, pähklid, mandlid.
Vitamiin C: paprika, brokoli, kapsad, petersell, mädarõigas, kreeka pähklid, mustad sõstrad, kirsid, kibuvitsamarjad, kiivi, astelpaju.
Vitamiin Q: organism sünteesib Q10 ise, kui maks töötab hästi. Head allikad on munakollane, kana-, sea- ja veiseliha, sardiinid, makrell. Taimedest leidub õlides, kreeka pähklites, mandlites, spinatis.
Tsink: edamame oad, austrid, maitse- ja kuivpärm, nisuidud ja nisukliid, arbuusiseemned, kanepiseemned ja -jahu, seamaks, kakaopulber, rukkikliid, lina-, mooni-, seesami- ja kõrvitsaseemned jne. Kokkuvõtvalt on tsinki rohkesti seemnetes, pähklites, kaunviljades ja täisteraviljades, samuti lihas, maksas, munas, piimatoodetes ja pärmis.
Seleen: nisuidud, parapähklid (1-2 pähklit päevas), täisteravili, kala, liha ja munad. C- vitamiin parandab seleeni omastamist toidust.
Vitamiin D: kalas, munas, kukeseentest, aga võtta lisandina maksimaalselt 4000iU/ 100mg. Soovitatav teha ära D-vit analüüs.

Mis järgneb, kui toitud põletikuvastaselt10?
Põletikuvastane dieet koos treeningu ja hea unega võib anda järgmiseid tulemusi:
Haigusseisundite paranemine: artriidi, põletikulise soole sündroomi, luupuse ja erinevate autoimmuunsete häirete sümptomite leevenemine.
Haiguste ennetamine: rasvumise, südamehaiguste, diabeedi, depressiooni, vähi ja muude haigusriskide vähenemine. Normis veresuhkru, kolesterooli ja triglütseriidide tase veres.
Parem enesetnnne ja rohkem energiat!

Allikad:

1Gregor M. et al. Inflammatory mechanisms in obesity. Annual Reviews Immunology. 2011;29:415-45

2Understaning Inflammation. https://www.healthline.com/health/inflammation

3 Calder PC et al. Dietary factors and low-grade inflammation in relation to overweight and obesity. Br J Nutr. 2011 Dec;106 Suppl 3:S5-78

4Pearson T. et al. Markers of Inflammation and Cardiovascular Disease. Circulation. January 28, 2003 Vol 107, Issue 3.

5Tilg A, et al. Evolution of inflammation in nonalcoholic fatty liver disease: the multiple parallel hits hypothesis. Hepatology. 2010 Nov;52(5):1836-46

6Molinaro R. et al. Inflammation and Cancer: In Medio Stat Nano. Inflammation and Cancer: In Medio Stat Nano. Curr Med Chem. 2018;25(34):4208-4223.

7Quian Bz. Inflammation fires up cancer metastasis. Semin Cancer Biol. 2017 Dec;47:170-176

8Kolb H. et al. The global diabetes epidemic as a consequence of lifestyle-induced low-grade inflammation. Diabetologia. 2010 Jan;53(1):10-20.

9Medically reviewed by Vincent J. Tavella, DVM, MPH on December 19, 2018 — Written by Jamie Elmer. Inflammation: What You Need to Know. https://www.healthline.com/health/inflammation 9 

10Splitzer F. Anti-Inflammatory Diet 101: How to Reduce Inflammation Naturally. https://www.healthline.com/nutrition/anti-inflammatory-diet-101#what-it-is10










Eelmine
Maitseürdid vähendavad akrülamiidide teket toidus

Kirjuta esimene kommentaar

Email again: