Miks süüa pähkleid ja seemneid?

Artikli koostas: toitumisterapeut Jaanika Tapver. 

Kas oled märganud, et pähklite söömist on raske lõpetada? Põhjus peitub selles, et pähklid sisaldavad hulgaliselt kasulikke toitaineid. Sama kehtib mandlite ja seemnete kohta. Suurenenud isu konkreetse toidu järele näitab, et kehal on mingi toitaine puudus, mida sea leidub.

Pähklid, mandlid ja seemned on heaks taimse valgu, rasvade ning kiudainete allikaks. Samuti sisaldavad need erinevaid mikrotoitaineid ja antioksüdante.

Näiteks on mooniseemnetes palju kaltsiumit ning on hea kaltsiumi allikas neile, kes ei tarbi piimatooteid. Kaltsiumit sisaldavad ka mandlid ja chia seemned.

Kreeka pähklid, kanepiseemned ja chia seemned sisaldavad kehale vajalikke oomega-3 rasvhappeid.

Mooni-, kanepi- ja chia seemned on head taimse raua allikad.

Mandlid sisaldavad rohkelt E vitamiini ja parapähklid seleeni. Viimasega ei tohi liialdada, päeva portsjon on 1-2 pähklit.

Lisaks sisaldavad mandlid, pähklid ja seemned magneesiumit, tsinki, mangaani ning mitmeid B grupi vitamiine.

Uuringud on näidanud, et inimesed, kes söövad regulaarselt pähkleid ja seemneid, elavad kauem, kuna neis sisalduvad kasulikud toitained aitavad ennetada mitmeid kroonilisi haigusi ning võidelda põletikega kehas. Samuti toetavad need naha tervist.

Mandleid ja pähkleid peaks iga päev sööma 20-30g. Sel juhul ei teki ka üle söömise vajadust, sest keha saab jooksvalt kõik vajalikud toitained kätte.

Nipp, kuidas pähkleid ja mandleid mitte üle süüa. Kaalu välja 20g portsjon ning leota neid öö läbi vees. Esiteks muudab see need kergemini seeditavaks. Teiseks aitab kontrollida söödavat kogust - kui leotatud pähklid on otsas, siis lihtsalt ei võta rohkem juurde.





Eelmine
Tervisesportlase toitumine
Järgmine
3 varjatud kaalutõusu põhjust

Kirjuta esimene kommentaar

Email again: