Toitumise roll migreeni ennetusel
Toitumisega seotud tegurite alla kuuluvad madal veresuhkru tase, toitainete puudus ja mõningatel juhtudel ka tundlikkus teatud orgaaniliste ühendite suhtes. Samuti saab toitumisega toetada serotoniini taseme tõusu.
Madal veresuhkru tase
Tugevaid
seoseid on leitud migreenihoo vallandumise ja söögikordade vahele
jätmisest
tingitud madala veresuhkru taseme vahel. Seetõttu ei ole migreeniga
hädas olevatel inimestel soovitatav toidukordi vahele jätta ega
nälgida. Ka liiga kiire veresuhkru tõus ei ole hea, kuna sellele
järgneb kiire langus. Järsku veresuhkru tõusu põhjustavad
kiiresti imenduvad süsivesikud (rafineeritud jahu, suhkur, tärklist
sisaldavad toidud). Neid toiduaineid võiks oma menüüs piirata ja
eelistada tuleks kiudainerikkaid
toite. Süsivesikute (nt kartul, leib, kaerahelbed, riis, tatar jm)
kõrvale on soovitatav süüa valke ja rasvu, siis on
süsivesikute mõju veresuhkrule aeglasem. Seda on lihtne järgida
lähtudes toiduportsjoni planeerimisel taldrikureeglist: neljandik
süsivesikuid, neljandik valgulist toitu (liha, kala, kaunviljad,
piimatooted) ja pool kiudaineterikkaid
köögivilju.
Veresuhkru stabiilsena hoidmisel on ka oluline
süüa regulaarselt ja põhitoidukordade vahel tarbida
kiudainerikkaid
vahepalasid.
Madal serotoniini tase
Migreeni
tekke põhjuseks
võib olla heaoluhormoonina tuntud serotoniini madal tase ajus.
Serotoniini tootmiseks on ajul vaja aminohapet trüptofaan.
Trüptofaan on üks mitmest aminohappest, mida keha saab valkudest.
Paraku on trüptofaan flegmaatilisem kui teised aminohapped ja jõuab
ajuni viimaste hulgas. Selleks ajaks trüptofaanile enam ruumi ei
ole. Seepärast on soovitatav süüa selliseid trüptofaanirikkaid
toite, kus teisi aminohappeid on vähem, hommikul esimese
toidukorrana. Nii ei teki konkurentsi ja trüptofaan jõuab ajuni.
Sellisteks toitudeks on näiteks hirss, kinoa, banaan, mandlid,
pähklid, seemned, kikerherned, kaer. Kalkun on ka teada tuntud
trüptofaani allikas, kuid selles on rohkesti ka teisi aminohappeid.
Teiseks lahenduseks on trenn. Treenimise käigus kulutab keha teised
aminohapped ära ning trüptofaan tee ajuni on vaba. On veel üks
variant, mis ei ole pikaajaliselt kasutades tervislik. Tarbides koos
valkudega kiiresti veresuhkrut tõstvaid süsivesikuid, vabastab keha
suures koguses insuliini, mis kõrvaldab verest teised aminohapped.
Trüptofaani insuliin ei mõjuta. Puuduseks on see, et kiiresti
veresuhkrut mõjutavate süsivesikute tarbimine võib meeleolu, isu
ja une probleemidega inimestel pikemas perspektiivis haigussümptomeid
pigem halvendada kui parandada.
Toitainete puudused
Trüptofaanist
serotoniini tootmiseks on kehal vaja B6 vitamiini ja foolhapet.
Vitamiinid on soovitatav saada kätte toidust.
B6
vitamiini
leidub pärmis, petersellis, täisteraviljas, banaanis, kurkumis.
Foolhappe
allikateks on pärm, maks (rasedad peavad maksa suure a-vitamiini
sisalduse pärast vältima), rohelised lehttaimed, maitseürdid,
marjad.
Oluline on tagada ka B3 vitamiini varud kehas, kuna seda
sünteesitakse samuti trüptofaanist. Kui selle vitamiini varud
organismis on madalad, sünteesitakse esmalt B3 vitamiini ning
serotoniini tootmiseks ei pruugi trüptofaani jätkuda.
B3
vitamiini
allikateks on pärm, maks, kohvi, teravili, pähklid.
Lisaks
võib migreeni põhjustajaks olla energia tootmiseks vajaliku
vitamiini B2 ning magneesiumi puudused.
B2
vitamiini
leidub maksas ja pärmis, lisaks feta juustus, mandlites, munas,
lehtkapsas ja kõrvitsaseemnetes
Magneesiumit
leidub mandlites, pähklites, kakaos, rohelistes lehttaimedes ja
banaanis.
Toidud, mis võivad peavalu põhjustada
Histamiin
võib vallandada peavalu sellele ühendile tundlikel inimestel.
Selline olukord võib tekkida kas histamiinirikaste või histamiini
vabastavate toitude liigse tarbimise korral ning histamiini lagundava
ensüümi hulga vähenemise korral.
Histamiini leidub
laagerdunud juustus, punases veinis ja teistes kääritatud
alkohoolsetes jookides, suitsutatud lihatoodetes, kaunviljades,
tsitruselistes, nisutoodetes, äädikas, fermenteeritud toitudes,
kreeka ja india pähklites.
Mõned toiduained soodustavad
histamiini vabanemist kehas, näiteks maasikad, tomat, maapähklid,
spinat, ananass, sealiha, munavalge toorena, šokolaad, kaneel,
piim, gluteen, säilitus- ja värvained.
Kuna paljud toiduained sisaldavad suuremal või vähemal määral histamiini või on seda vabastava toimega, siis histamiinivaba dieeti on peaaegu võimatu pidada. Kuid tuleb jälgida, millised toiduained tekitavad probleemi ja nende tarbimist võiks piirata. Samuti võiks vältida histsamiini lagundava ensüümi blokeerijaid milleks, on alkohol, must ja roheline tee, energiajoogid. Samal ajal B6 vitamiin toetab selle ensüümi toimimist, seega B6 vitamiinirikaste toitude tarbimine oleks omal kohal.
Kirjuta esimene kommentaar